Ποιοί Είμαστε

Το «Άγγιγμα και Όρια» είναι μια δράση εστιασμένη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με κύριο και βασικό της σκοπό την προστασία των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2016. Μελετώντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης σε παιδιά, ακούγοντας ιστορίες ανθρώπων που είχαν βιώσει τέτοιου είδους κακοποίηση στην παιδική/εφηβική τους ηλικία, ήρθαμε αντιμέτωποι με την ανάγκη των ανθρώπων να προστατευτούν από μια βουβή μορφή κακοποίησης που κρατάει χρόνια.

Έτσι, αποφασίσαμε να περάσουμε στην δράση.

Έπειτα από έρευνα και μελέτη στο συγγραφικό υλικό Ελλάδας και εξωτερικού σχετικά με την Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση, την αιμομιξία, τον ρόλο του κακοποιητή, τον ρόλο του θύματος, του κύκλου της βίας αλλά και τις μετέπειτα συνέπειες του τραύματος, ξεκινήσαμε το 2017 ενημερώνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς της Πελοποννήσου σχετικά με την Πρόληψη της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης.

Στα πλαίσια αυτής της ευαισθητοποίησης, δημιουργήθηκε από το κοινό η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το βασικό στοιχείο πρόληψης της κακοποίησης, που δεν είναι άλλη από την Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση. Έτσι λοιπόν ο κύκλος των συναντήσεων μεγάλωσε, με μια ακόμα γερή ασπίδα ως προς τις γνώσεις γονέων και εκπαιδευτικών.

Η ενημέρωση όμως δεν σταματάει στους ενήλικες. Ο στόχος μας εξαρχής είναι τα παιδιά. Έτσι λοιπόν φροντίσαμε για αυτό, δημιουργώντας πρώτοι στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα για παιδιά 4 έως 12 ετών, όπου με την βοήθεια θεατροπαιδαγωγών και ψυχολόγων, μεταφέρονται τα μηνύματα της προστασίας σε σχέση με το σώμα τους.

Σύμφωνα με μελέτες, τα κύρια εργαλεία για την προστασία ενός παιδιού απο την Σεξουαλική Παρενόχληση/Κακοποίηση είναι:

  • η συναισθηματική σχέση με τον γονέα/τροφό
  • η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
  • τα όρια που υιοθετούνται μεταξύ των μελών της οικογένειας

Ο στόχος μας λοιπόν είναι η ενημέρωση, σχετικά με την αυτονομία που μπορεί και
χρειάζεται να έχει ένα παιδί σε σχέση με το σώμα του και πως μπορούν οι γονείς να φροντίσουν για την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό αλλά και την αυτοπροστασία του.